SU-nedskæringer er altid forkastelige!

Dette indlæg blev bragt i Information den 4. januar 2013.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at regeringen har tænkt sig at skære 2 mia. kr i SU til unge under uddannelse. Den officielle forklaring lyder på, at dette skal få de unge hurtigere gennem uddannelserne.

Nikolaj Villumsen, MF for Enhedslisten, skriver på partiets hjemmeside, at det ikke giver økonomisk mening at forhaste de unge gennem uddannelserne, idet de blot uddannes til arbejdsløshed. Dette er fuldkommen korrekt. I en tid med massiv arbejdsløshed, også blandt de nyuddannede, giver det ikke økonomisk mening at hetze de unge gennem studierne.

Men selve argumentet er malplaceret. Venstrefløjens respons til regeringens neoliberale politik skal ikke foretages på neoliberalismens hjemmebane. Argumenterne, vi bruger, skal ikke bruge neoliberalismens terminologi. I stedet for at snakke om optimering og effektivisering, skal vi tage et opgør med selve retorikken og ideologien bag.

Nedskæringer i SUen er ikke kun dårlige og forkastelige, fordi de leder unge ud i arbejdsløshed. De er forkastelige, fordi de er et frontalangreb på det solidariske velfærdssystem, der sikrer åben adgang til universiteterne og læreanstalterne for arbejderklassebørn. Ellers ville nedskæringer i SUen kunne legitimeres i perioder med lav arbejdsløshed. SU-systemet blev indført for netop at bringe en grad af lige muligheder for alle unge. Nedskæringer i SUen er forkastelige, fordi de er et opgør med ideen om lige muligheder og uddannelse for uddannelses skyld. Hvis uddannelse udelukkende var til for at lede unge i arbejde, kunne de fleste fag på humaniora lukkes med det samme. Men der er en værdi udenfor den rent forretningsmæssige i at uddanne sig. At studere kunst eller filologi har en værdi i form af personlig berigelse, en åben attitude til det anderledes og evnen til at tænke kritisk. Disse værdier skal bringes ind i debatten om uddannelse, for med de strengt forretningsmæssige målestokke er der ellers ikke lang vej igen før humaniorafagene lukkes.

Derfor må venstrefløjen ikke falde i fælden og analysere disse nedskæringer på nedskærernes termer. SU-nedskæringer er altid forkastelige, ikke kun når der er høj arbejdsløshed!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s